Voor professionals

In jouw werk heb je er mee te maken: de scheiding in onveiligheid, ook wel complexe scheidingscasus genoemd. Je zoekt naar de best passende interventie. Maar je ervaart dat het in deze complexe situaties lastig is om ouders en kinderen zodanig te ondersteunen dat zij veiligheid en verbinding ervaren. Jouw koers in veiligheid biedt je vernieuwende inzichten en praktische tools en tips om direct in jouw werk toe te passen.
Waarom zou je als organisatie, opleiding of gemeente willen dat ik meedenk met een dosis humor, karikatuur en ervaringskennis? Omdat de bewustwording en de inzichten die ik je aanreik zullen maken dat je écht kan gaan doen en inzetten wat nodig is om de gezinnen, de kinderen, verder te helpen in hun zoektocht naar veiligheid en rust. Precies datgene waar je je met hart en ziel voor wil inzetten!








"In de begeleiding aan mijn cliënt had ik wat handvatten nodig. Tineke heeft in één gesprek voor mij inzichtelijk gemaakt in welke patronen mijn cliënt en haar ex zitten. Daarnaast heb ik van haar geleerd over parallel ouderschap en de "grijze steenmethode". Tineke heeft het heel helder uitgelegd! Ze luistert goed en zonder veroordeling. Erg prettig".  H.B. Ambulant begeleider

Doen wat werkt

In mijn jarenlange ervaring als jeugd- en gezinsprofessional heb ik veel bevlogen, betrokken, serieuze hulpverleners ontmoet, met het hart op de juiste plek én de wens om gezinnen echt verder te helpen. Toch heb ik ook ervaren dat er van sommige patronen en dynamieken te weinig kennis en bewustzijn is. In alle takken van hulpverlening zullen professionals beamen dat een gouden vuistregel is: "doe wat niet werkt niet vaker en doe vaker van wat wel werkt", gestoeld op de oplossingsgerichte methode van Insoo Kim Berg.

De professional heeft de taak om de meest passende interventie in een specifieke situatie te kiezen. Rond het onderwerp "scheiding" wordt deze gouden vuistregel echter niet of nauwelijks toegepast, tot niet tolereren aan toe: er leeft een bepaald gedachtengoed over wat het meest in het belang van de kinderen zou zijn. Parallel ouderschap wordt neergezet als een falen van twee ouders om neutraal en omwille van de kinderen goed met elkaar om te gaan. Dat is schrijnend en schadelijk, want mogelijk is het in sommige gevallen juist het enige redmiddel voor het welzijn en de veiligheid van de kinderen en hun ouder.




Paradigmashift

Met Jouw koers in veiligheid draag ik bij aan een verandering van het paradigma op dit gebied. Want stel je eens voor dat jij dag in dag uit geweld en onveiligheid meemaakt door je ex-partner, te vergelijken met een gewelddadige roofoverval, en dat jij gedwongen wordt met de overvaller te praten? In één ruimte te moeten zitten? Dat jouw trauma en PTSS-klachten genegeerd worden, omdat je er met diegene uit moet zien te komen? Zo moeten ouders soms meerdere keren een traject "Ouderschap blijft" volgen of terug naar de mediator. Dat zijn her-traumatiserende trajecten als je je in een onveilige situatie bevindt, met een onveilig persoon.

Wat is in deze situaties dan wel een passende interventie? En hoe draag je in deze casussen optimaal bij aan veiligheid en verbinding van ouder(s) en kind(eren)? Ik ben er van overtuigd dat mijn input jou of jullie studenten aan het denken zet!


Neem contact met mij op voor meer informatie over wat ik voor jouw werk, opleiding of organisatie kan betekenen! Ik zet allerlei verschillende werkvormen in en houdt er ook van om in overleg maatwerk te leveren.

Lees verder onder mijn aanbod.